Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

18 Şubat 2021 Perşembe

18 Şubat 2021 Perşembe gece Regaib Kandili

 Regaib Kandili



Regâib, arapça bir kelimedir ve "reğa-be" kökünden gelmektedir. "Reğa-be", kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarfetmek demektir. "Reğîb" kelimesi ise, "reğabe"'den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, taleb edilen şey demektir. Müennesi, "reğîbe"dir. "Reğîbe"nin çoğulu da "reğâib" dir. Kelime olarak "Regâib"in aslı budur.


Regâib kelimesi Kur'an'da geçmemektedir. Ancak "reğabe"den türemiş olan çeşitli kelimeler, Kur'ân'da sekiz yerde geçmekte ve "reğabe"nin ifâde ettiği mana için kullanılmaktadır (el-Bakara, 2/ 130; en-Nisa, 4/ 127; et-Tevbe, 9/59,120; Meryem, 19/46; el-Enbiyâ, 21/90; el-Kalem, 68/32; el-İnşirah, 94/8).



Terim olarak Regâib, türkçede kandil geceleri dediğimiz mübârek gecelerden biridir. Hicrî takvime göre, yedinci ay olan Receb'in, müslümanlar arasında kutsal kabul edilen ilk cuma gecesidir. Bu gecede Yüce Allah'ın rahmet, bağış ve yardımlarının dağıtıldığına inanılır.


Hz. Muhammed (s.a.s)'in Receb'in ilk perşembe gününü oruçla geçirdiği ve cuma gecesinde, bu kandil gecesine mahsus olmak üzere on iki rekât namaz kıldığı kabul edilir. Fakat bu rivâyetlerin de, herhangi bir dayanağı yoktur. Müslümanlar arasında, Regâib gecesinde on iki rekât namaz kılma alışkanlığı, ilk kez on ikinci yüzyılın başlarında görülmüştür. Müslümanlar arasında mübarek sayılan "Regâib" gecesi ibadetle ihya edilir.



Namazın kılınması, fıkıh alimleri arasında tartışma konusu olmuştur. Alimlerin ekseriyeti, aslında böyle bir namazın olmadığı kanaatinde birleşmişlerdir.


On sekizinci asırda, Regâib geceleri tekke ve zaviyelerde gösterişli törenlerle kutlanmaya başlandı. Tasavvuf ehli olan şairler, bu gece için "reğâibiye" adı verilen şiirler yazdılar. Bu şiirlerin bazıları bestelenerek yapılan törenlerde okundu. Diğer kandil gecelerinde olduğu gibi, Regâib kandillerinde de minârelere kandillerin asılması gelenek haline geldi. Halk arasında Regâib gecelerinde ibâdet ve duada bulunma, geceyi kandil simidi ve şekerlemeleri ile kutlama âdeti yerleşti. Bu gibi âdetler, günümüzde de varlığını sürdürmektedir.


Regâib gecelerinde dua etmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi kutsal kabul etmek suretiyle çeşitli ibâdetlerle geçirmek, genel olarak alimler arasında kabul görmüştür.



Reğâib Kandili, o beklenen Nebi’nin anne karnında olduğu bir sürece tevafuk eder. Belki de o sürecin ilk mühim merhalesinin kilometre taşıdır. Halk arasında –hakikate muhalif olarak- anne karnına düştüğü gece olarak bilinen Reğâib Kandili, bazı âlimlerce annesi Âmine Hatun’un Peygamberimiz’e hamile olduğunu farkettiği, belirtileri yakaladığı gecedir.




Nureddin TURÇAY

Musa Hub

Şamil İslam Ansiklopedisinden Özetlenmiştir...,

tamamı için tıklayınız...

Yulan Manolya Çiçekleri Güzel Kuşlara Benziyor


 

Hepimiz gözümüzün güzel bir numarasını seviyoruz,

Birkaç yıl önce altın veya mavi elbiseyle ilgili büyük tartışmayı bir düşünün.


Ama, bize Doğa Ana'nın izniyle getirilen bir optik illüzyon var.

Ve oldukça havalı!

Bu özel çiçekler de kuşlara çok benziyor.



Çiçekler, Çin'e özgü bir tür olan Yulan manolyalarındandır.

Güzel ve kırılgan pembe çiçeğin çok uzun bir geçmişi olduğu kadar narenciye kokusu da vardır.

Bu çiçeklerin tarihçesi, Budist tapınaklarının bahçelerinde neredeyse 1.500 yıldır büyütülmüş olan çok uzun yıllara dayanmaktadır.



Bu çiçekler saflığın sembolü olarak görülüyor.

Çin'deki Tang Hanedanlığı döneminde bu manolyalar imparatorun sarayı etrafında dikilirdi.


Yulan manolyalar genellikle baharda çiçek açar.

Ve onların çiçekleri göründüğünde, minicik kuşlara benziyorlar.



Her çiçeğin yaprakları açılmaya başlar başlamaz bu optik yanılsamayı kaybederler.

Ama bir süreliğine de olsa, uzaktan çekilmiş fotoğrafı kuş fotoğrafı olup olmadığını sorgulamanıza neden olabilir.



Bu çiçekler hakkında ne düşünüyorsun? Benzerliği görebiliyor musun?



15 Şubat 2021 Pazartesi

15 ŞUBAT DÜNYA ÇOCUKLUK ÇAĞI KANSER GÜNÜ

 15 ŞUBAT DÜNYA ÇOCUKLUK ÇAĞI KANSER GÜNÜ




15 Şubat; Uluslararası kanserli çocukların ebeveyn örgütleri federasyonu Ve Dünya Çocuk Kanser Fonu Her yıl gibi Uluslararası Çocukluk Çağı Kanser Günü olarak, Oluşturmak için çeşitli etkinliklerle değerlendirilmektedir.


Amaçları, Dünya kamuoyunun dikkatini çocukluk çağı kanseri olgusuna çekmek, Çocukluk çağı lösemisi hızla artıyor Ve diğer kanser türleri hakkında halkı bilinçlendirmek, Deneyimi paylaşın, Ortak bir çözüm üretin Ve kansere neden olma tehlikesine karşı gerekli uyarıları yapın. Çocukluk çağı kanseri Zamanla teşhis ve tedavi edilebilen hastalıklardır. Ne yazık ki dünya çapında kanser vakaları Çevresel kanserojenlerin artması ve yaşam tarzındaki değişikliklere paralel olarak, Her geçen gün artıyor. 


ancak, Erken teşhis yöntemlerinin çeşitlendirilmesi, Fırsatların erken tespiti için fırsatları artırın Tedavi planını her gün iyileştirmek, Farmakogenetiğin gelişimine paralel olarak bireysel tıbbi uygulama; Bu aynı zamanda kanserle savaşma olasılığını her zamankinden daha yüksek hale getiriyor. Olsa bile, Gelişmiş ülkelerde bile Ne yazık ki kanserli çocukların beşte dördü ölebilir. Türkiye'de en sık görülen çocukluk çağı kanseri lösemidir. 


Her yıl yaklaşık 2.000 yeni lösemili çocuğa teşhis konulmaktadır. 2020 yılına kadar bu sayının yılda 3.000'e ulaşacağı tahmin ediliyor. Çocukluk çağı lösemi tedavisinin başarı oranı merkezden merkeze değişmekle birlikte, Bu ülkemizin% 70'i. Kanserle savaş; sadece hastalar Bu, aileleri ve sağlık uzmanları için endişe verici bir durum değildir; Ulusal ve uluslararası stratejilerle ölçülmüştür Tedavi planlaması, kontrol edilmesi gereken küresel bir konudur. Kamu bilinci; Sağlıklı çevre ve yaşam tarzı hakkında Sertleşmek bile önemli bir ilk adımdır. Sağlıklı beslenme için Düzenli hareket edin ve çevresel kanserojenlerden kaçının, Kanser riskini% 35 azaltabilir


LÖSEV verileri

11 Şubat 2021 Perşembe

Üç aylar ve Regaib Kandili mesajı

 İskeçe seçilmiş müftülüğünden

Üç aylar ve Regaib Kandili mesajı



Çok kıymetli Müslüman Türk Kardeşlerim,


Kulun kendini hesaba çekme, iyiliklerini ve hatalarını değerlendirme iklimi olan Üç Aylara erişmenin huzurunu ve mutluluğunu bize yaşatan Rabbimize hamd-ü senalar olsun. Allah kısmet ederse, önümüzdeki Cumartesi günü 13 Şubat 2021 tarihinde Üç Aylar olarak bilinen Recep, Şaban, Ramazan aylarının ilki olan Recep ayına girmiş olacağız. İçinde kandilleri barındıran bu mübarek aylar; kulun kendini bulma, Rabbine yaklaşma ayları olarak da yorumlanabilir. Üç Aylar; ibadet mevsiminin adıdır. Üç Aylar; kulluğumuzdaki eksiklikleri tamamladığımız, aynı şekilde ibadetlerimizde zirve yaptığımız mübarek aylardır. Üç Aylar; kardeşlerimizin durumunu düşündüğümüz, hastalarımızı ziyaret ettiğimiz, fakirleri sevindirdiğimiz, yetimlere sahip çıktığımız yardımlaşma iklimidir.




Sevgili Kardeşlerim,


Müslüman, her canlı gibi doğar, yaşar ve ölür. Ama diğerlerinden farklı olarak tek Allah inancından aldığı güçle ahiret yurduna hazırlıklar yapar. Bu hazırlıklarda aksaklığı ve eksikliği olan hepimiz için de üç aylar bir fırsattır.




Peygamberimiz (s.a.s.)'in de buyurduğu gibi, dinimizin direği olan namaza daha çok önem vermeli ve her vakit namazımızı kılmalıyız. Namazı hayatımızda olmazsa olmazların arasına katmalıyız. Unutmayalım; kıyamet gününde mahşerde ilk sorgulanacağımız şey namaz olacaktır. Onun için geçmişte kılamadığımız namazlarımızı da kaza etmeye azami gayret etmeliyiz. Ramazan oruçlarımızı tutmalıyız. Geçmiş Ramazanlarda tutamadığımız oruçlarımızı bu günlerde kaza etmeliyiz. Fakir-fukarayı gözeterek malımızdaki onların hakkı olan zekatlarımızı vermeliyiz.




Değerli Kardeşlerim,


Regaip, elde edilmesi arzu edilen değerler demektir. Bu mübarek gecede, Yüce Mevla kullarına bol bol rahmet ve hibede bulunduğu için bu adı almıştır. Bu yıl, Regaib Gecesini 18 Şubat Perşembe akşamı ihya edeceğiz.




Regaip gecesinin içinde bulunduğu Recep ayı, "Üç Aylar" olarak anılan rahmeti, bereketi ve mağfireti bol olan manevi bir ticaret mevsimine girişimizin habercisidir. Rasulullah Efendimiz (sav) üç aylara kavuştuğu zaman şöyle dua etmiştir:



 

"Allahım Recep ve Şaban aylarını hakkımızda hayırlı ve mübarek kıl, bizi Ramazan ayına ulaştır."




Yine Resul-ü Ekrem Efendimiz başka bir hadis-i şeriflerinde; "Recep Allah'ın, Şaban benim, Ramazan da ümmetimin ayıdır" buyurarak üç ayların asıl gayesi, kulun Ramazan ayının manevi değerlerini anlaması, ibadet ve yapılan iyiliklere kat kat verilen sevaplarına hazırlanması, kısacası kulluğun zirve yaptığı o aya kendini hazırlamasıdır.




Aziz Kardeşlerim,


Mübarek Regaib Kandilini ihya ederken, ruhi yönden kendimizi hazırlamamız gerekir. Bu anlamda, öncelikle nefis muhasebelerimizi yapmalı ve özümüze dönerek öz eleştiride bulunmalıyız. Bir yıl boyunca hayır ve şerler adına neler yaptık? Düşünmeli ve hayır adına yapmış olduğumuz şeylerden dolayı Cenab-ı Hakk'a hamd ve şükürlerimizi sunmalı; yapılan şerler için de tevbe ve istiğfarda bulunmalıyız. Gelecek günlerin planlamasını yaparak bundan sonraki hayatımızı daha iyi değerlendirecek adımlar atmalıyız. İnsanlığa akl-ı selimin hakim olması, bütün dünyayı etkisi altına alan salgın hastalığının sona ermesi ve savaşların bitip barışın hakim olması için dualar etmeliyiz. Özellikle azınlık olarak yaşayan Batı Trakya Müslüman Türk Toplumu olarak bizlerin, birlik ve beraberlik ruhu içinde kardeşlik ve sevgi duygusuyla birbirimizle kenetlemeliyiz. Anne ve babamıza, yakınlarımıza sevgiyle ve iyilikle yaklaşmalıyız. Gönlümüzü bulandıran haset, kin, düşmanlık, haksızlık ve zulüm çamuruna bulaşmaktan sakınmalıyız. Gönüllerimizde iyilik, fazilet ve bilgi ışığını yakmalıyız. Kalplerimiz bu güzel duygularla dolsun.




Saygıdeğer Batı Trakya'lı Müslüman Türk Kardeşlerim,



 

Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı olarak bir seneye yakın bir süreden beri bütün insanlık gibi salgın hastalıkla karşı karşıya kaldığımız için zor zamanlar yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz. Camilerimizde omuz umuza saf tutmaktan mahrum kaldık. Birbirlerimizle kucaklaşmaktan uzak kaldık ve kalmaya devam ediyoruz. Bu mübarek günlerde Rabbimize dua edelim. Bizleri bir an önce bu salgından kurtarsın. Yeniden çok özlediğimiz eski günlerimize kavuşalım. Bu musibetlerle kul olarak imtihan edildiğimizi unutmadan, her zaman ve durumda müslümana yakışır bir tarzda davranmamız lazımdır. Salgına karşı mücadele ederken, üç kurala uymalıyız. Temizlik, maske ve mesafe. Hastalık ve salgın döneminde devletin belirlediği kurallara uyarak bu karantina dönemini itikaf gibi görerek kendimizi daha güzel ve samimi bir şekilde ibadetlere vermeliyiz.




Allah'u Teala bu zor günleri atlatmamıza yardım eylesin. Bize gelen bazı haberlere göre; bu salgın döneminde bazı kardeşlerimiz ruhi sıkıntılara girmiş ve kendini haplarla teskin etmeye çalışmaktadır. Şu bilinmelidir ki; Allah'u Teala Kur'an-ı Kerim'de Ra'd suresinin 28'nci ayetinde; "Kalpler ancak Allahın zikriyle tatmin olur." buyrulmaktadır. Dolayısıyla, her derde derman Allah'ın zikridir, Kur'an okumaktır, namazı kılmaktır, salevat-ı şerife çekmektir. Ruhi sıkıntılarımızı ancak bunlarla giderebiliriz. Üç aylar en büyük fırsattır.




Bu vesileyle Üç Ayları ve Regaip Kandilinizi tebrik eder, Yüce Mevla'dan, bizleri Regaiple kendisine rağbet eden, Miraç ile yücelen, Berat ile kurtuluşa eren, Kadrini idrak ederek Ramazanın sonunda cenneti hak eden kullarından eylemesini niyaz ederim.



6 Şubat 2021 Cumartesi

2021 Cemreleri

 Baharın gelişini temsil eden cemre düşmesi için geri sayım başladı. İlkbahar başlangıcında hava, su ve toprağa düşen cemre Arapça anlam olarak da 'Ateş hali', 'Yanmış halde' ve 'Kor ateş' anlamlarına geliyor. Şubat ayı devam ederken ilk cemrenin düşeceği tarih gündeme geldi. İşte, 2021 cemre düşme tarihleri ile ilgili bilgiler.



Cemrenin ne zaman düşeceği yaklaşan bahar ayları öncesinde merak konusu oldu. Halk arasında baharın müjdecisi olarak bilinen "Cemre"nin ilkbahar başlamadan hemen önce 7 gün arayla havaya, suya ve toprağa sırasıyla düştüğü biliniyor. Bu yıl cemrenin birincisi 19-20 Şubat tarihinde düşecek.


Halk takvimi ve inanışına göre, kasım günlerinin 100. gününden 5 gün sonra cemrelerin düşmeye başlıyor. Cemrenin birer hafta aralıkla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılıyor. Üç tane olan cemrenin birincisi havaya (19-20 Şubat), ikincisi suya (26-27 Şubat) ve üçüncüsü de (5-6 Mart) toprağa düşer.


"Ateş", "kor" anlamına gelen cemrenin her yıl şubat ayı sonunda başlayan takvime göre önce havaya, sonra suya, son olarak da toprağa düştüğü kabul ediliyor. "cemre düşmesi", bahar bayramı nevruzun yaklaştığına da işaret ediyor.


"Cemre düşmesi" hayvancılıkla uğraşanlar için soğuk nedeniyle dışarıya çıkartamadıkları hayvanların otlaklara kavuşma zamanının yaklaştığını, tarımla uğraşanlar için de toprağın işlenme dönemine gelindiğini ifade ediyor.


Cemreler arasındaki günlerdeyse, sıcaklıklarda az da olsa bir düşüş olduğu saptanmış. Aynı araştırmaya göre her üç Cemre dikkate alındığında, bir iki günlük farklarla bu tarihlerde %42 olasılıkla, iki Cemre dikkate alındığındaysa %74 olasılıkla belirgin bir ısınma gerçekleşmiş.



5 Şubat 2021 Cuma

Rahmetli Muammer abimizin BADEMi yine erken açtı

 BADEM AĞACI





Kaç yalancı bahar aldattı seni
Beni kaç yalancı sevda...
Sen durdun çiçeğe,
Ben durdum sevdaya...
Kim bilebilir ki
Ayazını, tipisini, donunu
Çevirdik Bismillah dedik yönünü
Aşk bu...
Yüce Allah hayreylesin sonunu
Öyle bakma! acı acı!
Seviyorum seni badem ağacı



Etkinlik - Arenmahalle mezarlığı civarı temizleme

 Arenmahalle mezarlığı civarı temizleme



Arenmahalle Sakinleri
Murat Sebahattinoğlu'nun fikrine katılarak
7 Şubat 2021 Pazar günü
sabah saat 11.00 de
mahallemizin kabristanı civarı bölgeyi
temizlemek niyetine girdik.
Etkinliğimize herkes davetlidir.
Sadece kahvenizi alıp gelin.
İster yardım edersiniz, ister muhabbet edersiniz.
Maskenizi takın, çıkın çıkın gelin.
Hoş bir muhabbetli gezinti yapmış olursunuz.
Eldiven, çöp torbası ve ıslak mendil size verilecektir.

4 Şubat 2021 Perşembe

4 Şubat Dünya Kanser Günü

 4 Şubat Dünya Kanser Günü



Her yıl 4 şubat Dünya Kanser Günü‘nde Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) ve ortak kuruluşların birlikte yürüttüğü, milyonlarca Ölüme neden olan ve pek çoğu Önlenebilir olan bir hastalığa karşı toplumsal bilinci artırmak amacıyla tüm dünyada kampanyalar düzenlenmektedir.


Dünya Kanser Günü ilk kez 2005 yılında Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) tarafından düzenlenmiştir. Dünyada ve ülkemizde kanser konusundaki en büyük kampanyalardan biri olmuştur. Kansere karşı artık her zamankinden daha uyumlu ve koordineli bir mücadeleye ihtiyaç vardır.



Dünya kanser gününde, 150‘ye yakın ülkede gerçekleşen binlerce kampanya, milyonlarca tweet, çok sayıda sivil toplum Örgütünün ve devletlerin katıldığı kampanya ile 2021 yılında da Önceki yıllardaki büyük kampanyaların başarısını daha yükseklere taşımayı hedefliyoruz. Bilgi almak, kişisel risk faktÖrlerini ortadan kaldırmak veya çabalarımıza destek vermek için bu web sitesinde gerekli tüm bilgileri bulabilirsiniz.

1 Şubat 2021 Pazartesi

Şubat ayında bahçe bakımı

 Şubat ayında bahçeye ne ekilir? Şubat ayında bahçede yapılması gereken işler, bahçe bakımı hakkında bilgi.



Şubat; Yılın ikinci, kışın son ayıdır. 365 günlük yıllarda 28 gün, 366 günlük olan artık yıllarda 29 gün çeker. 28 gün çeken şubat ayının ilk günleri her yıl aynı güne rastlar. Şubat ayında günler 1 saat 10 dakika kadar uzar. Bu ay içinde kış şiddetli olur. Karlı, yağmurlu, fırtınalı günlerin sayısı ayın hemen hemen tümünü plar.

Şubat Ayında Bahçelerimiz

Çiçek Bahçesi. — Bu ayda toprakların hazırlığı bitirilir. Süs ağaçlarının kuru dalları ayıklanıp, dipleri bellenir. Çardak, sarmaşık gülleri bu ay içinde budanır. Karanfiller, lâleler saksılara ekilir. Çiçek tarhla bellenip hazırlandıktan sonra, ayı sonlarına doğru çimen tohumu, şebboy, haşhaş, gelincik ekilir. Havala dona çekmezse tarhlara süs yapmak iç

Meyva Bahçesi. — Şubat ayı ağaç dikmek için çok uygundur. Bu ay içinde ağaçların dikilmesi tamamlanmalıdır. Nemli yerlere dikilen fidanlar çabuk canlanır, kuvvetli olur. Kiraz, vişne, şeftali, kayısı, erik, armut ağaçları budanır. Kalem aşısı da bu ay içinde yapılır. Fidanlıklara elma, armut, kayısı, erik çekirdekleri ekilir. Şubatta rüzgârlar fazla olduğundan ağaçları korumak için, fidanların yanma birer sırık dikerek onları korumalıdır. Ağaç fidanları dikilirken, don varsa vazgeçmeli, havanın ılınmasını beklemelidir. Bütün ağaçların dipleri bu ayda çapalanarak gübre atılır, varsa tırtılları ayıklanır, kireçle iyice badana yapılır.in adaçayı, lâvantaçiçeği de dikilebilir.

Sebze Bahçesi. — Bahçıvanların bu ayda işi pek çoktur. Sebze ekilecek topraklar iyice bellenerek gübrelenir. Soğan tarlalarının kıyılarına salata fideleri, ay sonuna doğru da kekik, kuzukulağı fideleri dikilir. Enginarların kökleri açılır. Kuşkonmazlar ikinci defa çapalanıp gübrelenir. Şubatta ekilen sebze tohumları şunlardır: Maydanoz, marul, tereotu, turp, fasulye, ıspanak, soğan, sarmısak, nohut, bakla, bezelye.


6 Ocak Yunanistan TAHTA ATIMI Fota/Φώτα "Theofania/Θεοφάνεια" bayramı

Yunanistan ve İskeçe'de Kutlanılan Φώτα/Θεοφάνεια (Epifani) Bayramı Φώτα (Fota) veya Θεοφάνεια (Theofania), her yıl 6 Ocak’t...