Ailenizle ne sıklıkta yemek yediğinizi düşünün ve bu sayıyı mümkün olduğunca çoğaltın. Çünkü birlikte yemek yiyen aile bireylerinin ruh sağlığı problemleri daha az.
Psikiyatrist Doç. Dr. Sefa Saygılı, ailelerin sofrada buluşmasının önemini belirterek, birlikte yemek yiyen aile bireylerinde ruh sağlığı problemlerinin daha az olduğunu belirterek ayak üstü atıştırmak yerine aile bireylerinin bir arada yemek yemesinin tercih edilmesini önerdi.
Doç. Dr. Sefa Saygılı, Aylık olarak yaynlanan [Linkleri görmek için üye olun] halen bayilerde satılan ocak 2007 tarihli 73. sayısında yayınlanan "Sofraya Davet" başlıklı makalesinde, günümüzün yaygın adetlerinden birinin de yemeklerin tek başına yenmesi veya 'tastfood' (hızlı yemek) tarzı, yani ayakta atıştırmak olduğuna dikkat çekerek, "Halbuki, yemeğin başka fonksiyonları vardır. Birbirini seven kişilerin, özellikle ailelerin, Rabbimİzin ikram ettiği nimetleri bir arada sohbet ederek, neşe ve muhabbet içinde yemeleri; aile birliği ve ruh sağlığının korunması açısından vazgeçilmez derecede önemlidir" uyarısında bulundu.
Sofra başına ailece oturmak, kişileri
birbirine bağlar,evde sıcak ve sevgi
dolu bir ortam oluşmasına yardım eder.
"Çünkü yemekte bir araya gelmeyen, gelseler bile hiçbir şey konuşmayan bir aile; bütünleşme, yemek zamanını canlı duygular ve manalarla zenginleştirme gücünü kaybeder. Bu donmuş bîr yiyeceği yemeğe çalışmak gibi bir şeydir; tatsız, tuzsuz ve tatminsizdir" diyen saygılı, makalesini şu şekilde sürdürdü: "Yemekte bir araya gelmiş ailenin sevgi ve emek harcanarak hazırlanan bir yemeği, neşeyle paylaşılmasından o kadar çok şey kazanılır ki... Sofra başına ailece oturmak, kişileri birbirine bağlar, evde sıcak ve sevgi dolu bir ortam hazırlamaya yardım eder. Bütün bunlar, aile fertlerinin mutluluğunu artırır.
Ailece sevdiğimiz yemekler, bizi bütünleştirir ve fiziki, hissi ve ruhi bakımdan güçlendirir. Sofra başında tatlı sohbetler yapmak, aile fertlerinin birbirlerini dinlemesi, özellikle çocukların da söz sahibi olması.
Bütün bu aile efradıyla; eş, çocuk, kardeş, ana, babamızla ve evde diğer bulunanlarla yemek vakti gelince topluca sofraya oturmamız veya dostlarımızla, sevdiklerimizle beraber olmamız, Peygamber Efendimizin ümmetine tavsiyelerinden biridir"
BİRLİKTE YEMEK KALPLERİ BİRLEŞTİRİR
Saygılı, "Gerçekten birlikte yenilen yemeklerde kalpler birleşir, anılan gıdaların bereketi artar. Kişiler daha müsamahalı, telkine, anlaşmaya ve işbirliğine yatkın haldedir. Modern dünyada iş görüşmelerinin ve kritik anlaşmaların hep yemekli toplantılarda yapılması boşuna değildir." saptamasında bulunurken, şu noktaya a dikkat çekmeyi ihmal etmedi: "Yalnız, sofra başında sadece yemek yenmeli ve sohbet edilmeli; televizyon seyretmek, gazete okumak gibi başka iş yapılmamalıdır. Yine, çocukların yaramazlıkları veya hataları konuşulmamalı, hoş şeylerden bahsedilmelidir"
PEYGAMBERİMİZ DE TOPLU YEMEĞİ İŞARET EDİYOR
Saygılı makalesinde, "Peygamberimizin "Yemeklerinizi toplu olarak yiyiniz, bereket topluluktadır" ve "Allah'ın en çok sevdiği yemek, çevresinde ellerin fazlaca bulunduğu sofra ve yemektir" sözleri, bu açıdan oldukça enteresandır. Üstelik koşuşturma ve karmaşanın arttığı günümüz dünyasında, daha da önem kazanan bir tavsiyedir" hatırlatmasına yer verdi ve makalesini şu tavsiyelerle bitirdi:
"Halbuki yemek yalnız yendiğinde, kişi doyduğunu yeterince hissedemez, topluluktaki lezzeti alamaz ve adeta yediklerinden tatmin olmaz.
Aileyle birlikte yemenin çocuğa sağlayacağı önemli bir fayda da, büyüklerle birlikte sebze ağırlıklı, değişik gıdalara ve sağlıklı beslenmeye alışkanlık kazanmasıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder