Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

15 Ağustos 2012 Çarşamba

İLGİNÇ BİLGİLER - Alkol Vücuda Nasıl Etki Eder?


Alkolün insan vücuduna etkileri kişinin metabolik özelliklerine bağlı olarak kişiden kişiye değişik özellikler gösterebilir. Alkolün etkisini ne kadar sürede ne kadar içildiği, vücut yapısı (boy, kilo,yaş,cinsiyet), piskolojik durum, uyuşturucu madde alınıp alınmadığı ve midede bulunan yiyecek miktarı etkiler. En önemlisi ise ne tür içki içildiği ve içkinin içindeki alkol oranıdır.
Alkol ile birlikte ne kadar yiyecek yenirse yensin alkolün vücuda etkisi değişmez. Fakat bazen meyve şekerleri yendiğinde alkolün kandan dışarı atılması daha kolay olabilir ve alkolün etkisi kısa sürebilir. Bu sadece süreci hızlandırır, sarhoşluğu engellemez.

Alkol herhangi bir uyuşturucu madde ile alındığı takdirde daha fazla sarhoşluk etkisi yaratır. Sürekli hale gelmesi ise bağımlılık oluşturur, metabolizmada kalıcı ve ciddi hasarlara yol açar.
Alınan alkolün kana karışmasında sonra 8.5 grama kadar olan alkol rahatça vücuttan atılabilir. Fazlası ise metabolik faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Alınan alkolün miktarı, içilme şekli, içerken içinde bulunulan piskolojik durumun etkisi alkolün yaratacağı sarhoşluğu ve vücuttan atılmasını etkiler.
Kişiden kişiye farklılık gösteren etkiler uzmanlar tarafından ortama olarak belirlenmiştir. Buna göre:
50 ml ye kadar olan alkol miktarı çakır keyif olarak tabir edilir. Vücut ısının artması, yüz kızarması, algının yavaşlaması ve metabolizmada bir yavaşlık başlar.
100 ml alkol algının iyice yavaşlamasına neden olur. Dikkat dağınıklığı, reflekslerin yavaşlaması, istek dışı vücut hareketleri başlar. Tam olarak sarhoş olunmaz.
150 ml'de sersemlik başlar. Uvuzlar iyi kontrolden çıkar. Konuşma aksaklıkları, çift görme başlar. Ayrıca hafıza ve anlayış kaybı yaşanır. Bu durum sarhoşluktur.
250 ml alkolün etkisi ise mideye iyice baskı yapar ve kusma meydana gelir. Ayrıca ayak duramama ve kişinin sızmasına neden olur.
350 ml'de alkol koması vakkaları görülür. Solunum yavaşlaması ve buna bağlı olarak düşük tansiyon ve bunun yanı sıra bilinç kaybı, idrar kaçırma, yüksel ateş görülür.
500 ml ise ölüm sebebidir. Vücut hiçbir şeye tepki veremez bir haldedir.


Aşırı miktarda alkolün kısa sürede alınması halk arasında "Akşamdan Kalma" olarak olarak nitelendirilen bir durumla sonuçlanır. Yüksek dozda alkol alınan gecenin ardında sahah kaltığınızda yapacak pek fazla bir şey yoktur. Çeşitli öneriler vardır fakat vücut zehirlendiği için dinlenmeye ihtiyacı var. Dinlenme süresince kandaki alkol atılarak vücut normale dönecektir. Akşamdan Kalmalara tavsiyem alkol aldıktan sonra uyumadan önce Alka Seltzer isimli ilacı kullanmaları. Eczanelerde kolaylıkla bulabileceğiniz bu tabletler gecenizin son fondipi olduğunda sabah ağrısız sızısız uyanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

İ.T.B. Gençlik kolu fotoğraf yarışması

İskeçe Türk Birliği , Gençlik Kolu  12-18 yaş arası gençler için Fotoğraf yarışması düzenliyor. Yarışmanın konusu "GENÇLERİ...