Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

30 Mart 2018 Cuma

Ziyaretçiler, Arenmahalle Camisi

Bugün 30 Mart 2018 Cuma

(Cuma'mız mübarek olsun)




İskeçe Arenmahalle camisinde



çok kıymetli misafirlerimiz vardı.



 T.C. Gümülcine Başkonsolosu sn. MURAT ÖMEROĞLU 



İSKEÇE SEÇİLMİŞ MÜFTÜSÜ AHMET METE 



İSKEÇE TÜRK BİRLİĞİ BAŞKANI OZAN AHMETOĞLU 



MUSTAFÇOVA BELEDİYE BAŞKANI CEMİL KABZA 



ARENMAHALLESİ İMAMI SALİH CANBAZ 



VE KOMŞULARIMIZ BİR ARADA

hatıra resimleri çıktılar.














Fotoğraflar için
Hasan Hasanoğlu
Mehmet Tuzlacı
ve
Ahmet Mete'ye 
TEŞEKKÜRLER

27 Mart 2018 Salı

Küçük çocukların camiye getirilmesi

Küçük çocukların camiye getirilmesi


Camiler Allah’ın evleridir. 
Müminlerin camiye girmelerine engel sadece camiye girmenin caiz olmayacağı, cünüplük gibi, abdestsizlik gibi durumlarda söz konusu olabilir. 
Allah’ın evlerine Allah’ın kulları girerler, ibadet ederler, çıkarlar, bir engel getirmek caiz değildir.
Çocukların camilere girmeleri, namaz vaktinde camiye getirilmelerine gelince, Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem döneminde çocuklar camilere getirilmişlerdir. 
Hatta bazı hadisi şeriflerde görüyoruz; Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem efendimiz, ‘filan namazı uzatacaktım, arkada çocuk gürültüsü duydum, o çocuğun annesi üzülür, endişe eder diye namazı uzatmadım, kısa ayetler okuyarak namazı bitirdim’ buyuruyor. 
Dönüp demiyor ki: ‘Arkadaki çocuklardan rahatsız oldum onun için zammı sureyi çok uzun okuyamadım.’ 
Bundan anlaşılıyor ki, kadınlar, ağlayan bebekleriyle Rasulullah’ın, aleyhissalatu vesselam, mescidine gelip namaz kılıyorlardı. 
Bu örnekten sonra, hiçbir Allah’ın kulunun, ‘filan camide biz teravih kılarken veya filan namazı kılarken çocuklardan rahatsız olduk’ demeye hakkı yoktur. 
Elbette çocukların camiye getirilmelerinin de kendine göre bir fıkhı var, olmalıdır da. 
Mesela, bebeklerin camiye getirilmesi ayrı bir şey, çocukların camiye getirilmesi ayrı bir şeydir. 
Bebeği olan bir kadın, koca bir ramazanı şerif geçti, hala camiye gidemiyorum bebeğim var diye, demesi yerine, bebeğini kucağına alıp camiye gelmesi caizdir. 
Hatta ve hatta, namaz kılarken bebeğini önüne koyup da namazını kılıyordu da o esnada bebek hırçınlaştı, ağladı, korktu kadınlardan diye ikinci rekattan sonra çocuğu kucağına alıp, kucağına bağlayıp çocuğu namaza devam etmesi -teravih namazı için, özellikle nafile namaz için söylüyorum- olabilir mi? 
Elbette olabilir. 
Çocuk için de bir berekettir. 
Anne için de bir berekettir. 
Ashabı kiramı da taklittir bu. 
Ama idrarını tutamayacak çocuğu camiye salmanın da caiz olmayacağını herhalde bilmemiz lazım. 
Bilhassa yedi yaşına kadar olan çocukların camiye getirilmelerini -yedi yaşına kadar olan çocuklar için kural koyalım- anneleriyle, babalarıyla camiye gitmek olarak kurallandıralım. 
Yani çocuk camiye annesiyle, babasıyla gidecek; annesinin, babasının yanında namaza duracak. 
Anne de baba da mesela safın en kenarında namaza duracak, çocuğu da safın en dibindeki yanı duvara yakın olan, duvara sürtüşen kısmına koyacak. 
Böylece çocuk öbür Müslümanı rahatsız etmeyecek. 
Caminin ortasında, imamın arkasında çocuk bulunursa elbette bu namazı rahatsız eder. 
Ama safın kenarına alınmış bir çocuk hiçbir şekilde namaza zarar vermez. 
Mesela, bir çocuk daha varsa, çocukları arkada oynayacak şekilde safın kenarında bırakırsan elbette bu namaza zarar verebilir, Müslümanların namazını bozdurabilir. 
Her baba çocuğunu yanına alsın, safın kenarında dursun, böylece çocuklar da ikinci rekâtta oynamaya fırsat bulmasınlar. 
Bu, yedi yaşına kadar olan küçük çocuklar için. 
Yedi yaşından sonraki çocuklar muhakkak, oynasalar da yaramazlık yapsalar da camiye getirilmelidirler. 
Haftada iki gün üç gün de olsa, yani onları sürekli getirip bıktırma yolu da tercih etmemeliyiz, camiye getirilmelidirler. 
Hiçbir imam, müezzin, hiçbir ihtiyar camiden çocuk kovma hakkına sahip değildir. 
Evet, namazımızı bozmayacakları tedbirleri de alabilirler, almalıdırlar da. 
Ama camiden çocuk kovmak hiçbir Müslümanın hakkı değildir. 
İmamın da hakkı değildir. 
Eğer çocuk söz dinlemeyecek durumdaysa, namaza zarar veriyorsa çocuğu camiden çıkarma, uyarma görevi de çocuğu camiye getiren babasına verilmelidir, annesine verilmelidir. 
İmam, çocuk asla kovmamalıdır, akla uygun değil bu. 
Bir babanın annenin, ‘madem oynuyorsun, çık dışarıda bekle beni’ demesi çocuğun namazına zarar vermez. 
Ama imam ya da imamın arkasında duran yaşlı bir hacı efendi, ‘çık dışarı, camide oynuyorsun’ dediği zaman, yıllarca camiye gelmeyen bir çocuk yatırımı yapmış olur, Allah’tan korkmalı. 
İmam asla, müezzin asla, camideki yaşlı hacı amca asla çocuğa, ‘yaramazlık yapıyorsun, çık camiden’ dememeli. 
Bilakis, imam illa bunu yapacaksa, namazdan sonra çocuğu yanına almalı, bakkala götürmeli, ona küçük bir çikolata bir şey hediye etmeli, ‘bir daha geldiğinde sessiz duracaksın, değil mi?’ deyip öpüp yanağından evine göndermeli. 
Uyaran baba olsun anne olsun. 
Caminin sembolü olan, ikaz yapmasın. 
Çocuklarımızı camiye yaramazlık yapıyor diye, camiyi kirletiyor diye getirmeye getirmeye camilere soğuk bir nesil yetiştirmiş oluruz. 
Bu bir vebaldir. 
Çocuklar camide namazı öğrenmeyecek de nereden öğrenecekler? 
–‘Çok dikkat dağıtıyorlar.’ 
Biraz da Müslümanlar namazda dikkatleri dağılmayacak kadar dikkatli namaz kılsınlar.


26 Mart 2018 Pazartesi

Edirne'li HUDUT GAZETESİ yazısı

İskeçe'nin Old Town'ı; AHİRİYAN MAHALLESİ


Farklı etnik grupların, dinlerin ve dillerin iç içe geçmesi nedeniyle 'Bin bir rengin şehri' lakabıyla anılan İskeçe'de (Xanthi) ilk ziyaret edilecek noktaların başında gelen ve İskeçeliler tarafından Ahiriyan Mahallesi olarak anılan Old Town bölgesi Ahiriyan adını, bölgenin nüfusu güçlendirilmesi amacı ile Konya civarından getirilen Türklerden alıyor...


Haberin Yayın Tarihi: 23-03-2018 10:23

Orkun AKMAN yazdı...

Yunanistan'ın kuzeyinde, Batı Trakya'da bulunan, Yunanca 'Xanthi' olarak anılan (Ksanti diye telaffuz eden de var, Şantidiye eden de var) İskeçe, Türkçe ismini Eskice'den alıyor. Osmanlı'nın Balkanlar hakimiyeti süresince bölgede yer alan ve merkez konumunda bulunan Yenice'ye bağlı bir kasaba olan Eskice, Yenice'de çıkan büyük bir yangın sonucu merkez konumuna ulaşıyor ve şimdilerde Yenice, Eskice'ye bağlı bir köy olarak yerleşim birimi statüsünü sürdürüyor.


Yunanca ismini ise antik şehir 'Xantheia'dan alan İskeçe; farklı etnik grupların, dinlerin ve dillerin iç içe geçmesi nedeniyle 'Bin bir rengin şehri' lakabıyla anılıyor. Her yıl Şubat ayında düzenlenen Maske Karnavalı da Xanthi'nin bu lakabın hakkını verdiğinin bir göstergesi.


Gümülcine (Komotini) ve Dedeağaç (Alexandroupoli) ile komşu olan İskeçe komşuları ile birlikte Yunanistan'da Türk nüfusun en yoğun olduğu yerlerden. Uzun yüzyıllar Osmanlı hakimiyetinde kalmış olması ile tam bir Batı Trakya şehri görünümünde olan İskeçe, bu özelliği ile Türkler tarafından da çokça ilgi görüyor.


Bulgaristan'ın Plovdiv (Filibe) şehriyle birlikte Old Town özelliği bulunan Türkiye'ye en yakın iki Avrupa şehrinden biri olan İskeçe'de şehir, eski yerleşim ve yeni yerleşim olarak ikiye ayrılıyor. Özellikle eski yerleşimde tarihi dokusunu hala koruyan İskeçe'de Eylül ayında kentin tarihi kesimini tanıtmayı amaçlayan Eski Kasaba Festivali de gerçekleştiriliyor. Meydandaki Osmanlı döneminden kalma saat kulesi, Türk nüfusun yoğun olduğu tarihi Ahiriyan Mahallesi, Cumartesi günleri kurulan pazar ve çok sayıda tarihi kilise ve manastır kent ya da çevresinde görülebilecek noktalar arasında. İskeçe'nin Avrupa Birliği tarafından Yunanistan'ın en iyi korunmuş tarihi kenti seçildiğini hatırlatmakta fayda var.







Şehirdeki çok sayıda restoran ve tavernada yerel tatların keyfini çıkartmak kaçınılmaz. Ayrıca şehir merkezinde tatlı, kuruyemiş ve peynir satan dükkanları da es geçmemek gerek. Karyoka adı verilen yerel çikolatadan ve Kavala kurabiyesi ya da bir başka deyişle bademli kurabiye satın almadan dönmek olmaz. Yörenin tüm ürünleri çok leziz ve kaliteli.


60 bin nüfuslu İskeçe Türkiye sınırına sadece 130 kilometre uzaklıkta. Schengen vizesi olanlar için, özellikle İstanbul'dan ve Türkiye Trakya'sından gelecek Türk ziyaretçilerin bölgeye ulaşması çok kolay ve hızlı.
 Palyapoli (eski yerleşim anlamına geliyor) denen ilk yerleşim yeri inanılmaz güzel ve gördüğüm her eve hayranlıkla baktım. Sırtını yemyeşil dağlara vermiş. Hepsi özenli yapılmış, bakımlı, geniş balkonlu evler ve neredeyse her balkondan sarkan çiçekler. Huzur dolu ve çok güzel. Tipik Yunan sıcaklığında insanlar…


Rengarenk iki katlı evlerin sıralandığı sokakları ve tarihi yapılarıyla bilinen Old Town bölgesi bu şehirde ayaklarınızın sizi götüreceği ilk yerlerden biri. Tarihi atmosferi ve Osmanlı döneminden izler taşıyan mimarisiyle öne çıkan bu bölge, günümüzde şehrin en etkileyici turistik adresleri arasında yer alıyor.


İskeçe'nin Old Twonn bölgesi, bölge halkı tarafından Ahiriyan Mahallesi olarak anılıyor. Ahiriyan adı, ana dilleri Bulgarca ve Yunanca karışımı olan ve diğer bir adı Ahiriyan olan Pomaklardan geliyor. Arnavut kaldırımlı sokakları ve cumbalı evleri ile kendini size hayran bırakacak olan bu bölgede yoğun bir Türk nüfusu yaşıyor. Ahiriyan Mahallesi Camii ve Akathistos Hymn Kilisesi, Old Town'ın görülesi önemi yapılardan.


Ahiriyan Mahallesi'nden yukarı doğru yol alırsanız İskeçe'yi panoramik olarak görebileceğiniz bir noktaya varıyorsunuz. Burada İskeçe'nin en güzel restoranlarını bulmanız mümkün.


Cumartesi günleri çarşısında Türkiye'deki herhangi bir şehirdeymişsiniz hissini yaratan pazarı kurulan, sokakları Türkiye'den gidenler için oldukça tanıdık gelen bir şehir İskeçe. Üstelik Edirne'ye İstanbul'dan daha yakın…


MERAKLISINA NOT: İskeçe Edirne'ye yaklaşık 250 kilometre. Yani İstanbul kadar. Yunan gümrüğünü geçince 2,5 saatte oradasınız.




25 Mart 2018 Pazar

25 MART PAZAR GÜNÜN HABERLERİ

25 MART PAZAR
GÜNÜN HABERLERİ


-25 Mart Bağımsızlık Bayaramı ülke genelinde kutlandı





-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-Milletvekili Zeybek’e mecliste ırkçı saldırı



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-İskeçe Saat Kulesi’nin saati arızalandı!



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-İskeçe’de su şebekesi yenileme çalışmaları başladı



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-İskeçe Amatör Futbol Kulüpler Birliği'nin (Ε.Π.Σ. ΞΑΝΘΗΣ) düzenlediği kupanın sahibi BEYKÖY (ΑΡΗΣ ΑΒΑΤΟΥ)
oldu


24 Mart 2018 Cumartesi

ARENMAHALLE WEB TV (YOUTUBE CHANNEL)

ARENMAHALLE WEB TV (YOUTUBE CHANNEL)


 YOUTUBE'de bir sayfa açtık bu isimle. 
Ve burada, Arenmahalle ile ilgili videoları bir araya toplayıp sıralayacağız. 
Tek yapmamız gereken şey, 
YOUTUBE'yi açıp, 
ARENMAHALLE SAKİNLERİ kanalını aramanız 
ve oraya abone olmanız yeterli. 
Böylece biz YOUTUBE'ye Arenmahalle videosu her yüklediğimizde 
sizi haberdar edeceğiz. 
Oradan da keyifle mahallemizin videolarını izleyebileceğiz.

https://www.youtube.com/channel/UCeKI_mphhUp9D3S-hd4M6hg?view_as=subscriber

 Dileriz ki (ve saklı hayalimiz), 
yarın öbür gün veya 4-5 yıl sonra, 
mahallemizin çeşitli yerlerine 
web kamera koyup 
canlı yayınla sokaklarımızı takip edelim.

 Şimdilik, 
ilk aşama olarak, 
mahallemizin fotoğraflarını video haline getirip 
şarkılar eşliğinde 
güzel paylaşımlar yapacağız.

 İkinci aşamada, 
bizim veya komşu arkadaşlarımızın 
ellerinde var olan etkinlik videolarını (hatim, düğün, eğlence v.s.) 
bize iletirlerse YOUTUBE'de paylaşacağız.

 Üçüncü aşamada, 
mahallemizin sakinleri (eski, yaşlı, genç) ile birlikteki 
muhabbetlerimizi video haliyle 
yine YOUTUBE'de aynı kanaldan paylaşacağız.

 Bunların gerçekleşmesi için 
SİZLERİN YARDIMINA İHTİYACIMIZ VAR. 
Hep beraber bu hayalleri gerçekleştirebiliriz.

 Üç (3) adımda kanalımıza abone olun. Çok basit.

1.




2.




3.

23 Mart 2018 Cuma

25 Mart Saatler ileri alınıyor

25 Mart Saatler ileri alınıyor



Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 
her yıl yapılan ileri saat (yaz saati) uygulaması kapsamında, 
bütün Yunanistan'da saatler, 
25 Mart Pazar Günü 
saat 03.00'ten itibaren 
bir saat ileri alınacak.

Yaz saati uygulaması, 
çalışma saatlerinin günün güneşli bölümüne alınması suretiyle, 
gün ışığından daha fazla yararlanılması, 
elektrik enerjisinin aydınlatmada kullanılan bölümünden tasarruf sağlanması amacını taşıyor. 
Ayrıca, yaz saati uygulamasıyla, 
akşam saatlerinde en yüksek değerine ulaşan 
enerji talebinin azaltılması hedefleniyor.

GÜNÜN HABERLERİ

23 MART 2018 CUMA
GÜNÜN HABERLERİ


-MART KAPIDAN BAKTIRDI. İSKEÇE'DEN KAR MANZARALARI...


----------------------------------------------------------------------------------------

-Yunanistan sarı toz kültesine teslim oldu


22 Mart 2018 Perşembe

Vefat Haberi

VEFAT  HABERİ
---------------------------
MAHALLEMİZ SAKİNLERİNDEN  ZEYNEP HACI KARA HASAN ( RAHMİ'NİN HANIMI KADRİYENİN ANNESİ ) BUGÜN 22 MART PERŞEMBE GÜNÜ AKŞAM  ÜZERİ ALLAHIN RAHMETİNE KAVUŞMUŞTUR CENAZESİ YARIN 23 MART CUMA GÜNÜ İKİNDİ NAMAZINI MÜTEAKİP ARENMAHALLESİ MEZARLIĞINA DEFNEDİLECEK KENDİSİNE ALLAHTAN RAHMET AİLESİNE SABIRLAR DİLERİZ
CUMA GÜNÜ İKİNDİ VAKTİ 15:58

21 Mart 2018 Çarşamba

Vefat Haberi

CENAZEMİZ VAR 

     
 mahallemizin sevilen Komşularından 
(ARENMAHALLESİ MEYYİT TAŞININ YANINDA İKAMET EDEN)
KADİR  Abimizin  Hanımı Hasiye Hanım ALLAHIN RAHMETİNE KAVUŞMUŞTUR 

 Cenazesi Perşembe ikindi namazını müteakip Arenmahallesi mezarlığına defnedilecek

Perşembe İskeçe için ikindi namazı vakti
15:58

20 Mart 2018 Salı

20 Mart 2018 İlkbahar Ekinoksu

20 Mart 2018 İlkbahar Ekinoksu



Ekinoks 
(gece-gündüz eşitliği), 
Güneş ışınlarının Ekvator'a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an. 
Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. Yılda iki kez tekrarlanır 
İlkbahar Ekinoksu ve Sonbahar Ekinoksu

20 Mart 2018 İlkbahar Ekinoksu

Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°'lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de Sonbahar, Kuzey Yarım Küre’de İlkbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.

2018 REGAİB KANDİLİ MEVLİD'İ

2018 REGAİB KANDİLİ MEVLİD'İ


22 Mart Perşembe'yi, 23 Mart Cuma'ya bağlayan gece REGAİB KANDİLİNİ kutluyoruz.

Bu geceye özel, mahallemizin camisinde bu kutsal gecede yatsı namazından bir saat önce mevlit okunacaktır. Allah kısmet ederse tüm müslüman alemi davetlidir.

Regaip Kandili veya Regâib Kandili, Hicri takvime göre Recep ayındaki ilk Perşembe'yi Cuma'ya bağlayan gece. Kökü "arzulamak, meyletmek" anlamlarına gelen regâib sözcüğü Kur'an'da geçmez.

Regaip Kandili doğrudan Kur'an-ı Kerim kaynaklı olmasa da dinî kültürde zamanla büyük kutlamalarla kutlanmaya başlanmış ve kendisine burada önemli bir yer edinmiştir. Klasik dinî kültürün yanı sıra tasavvuf geleneği ve kültüründe de bu kandil diğer kandiller gibi önemli bir yere sahiptir ve büyük kutlamalarla kutlanır.

Dinimizde her Cuma günü Perşembe gecesinden başlayarak çok önemli bir gündür. O Cuma gününü ibadetle geçirmemiz bizim manevi yönden tatmin olmamızı sağlamaktadır. Bazı günler vardır ki diğer günlerden daha hayırlıdır o günler tüm günahlarımız affolur. İşte o günlerden biride Receb ayının ilk Cuma günüdür. Receb ayının ilk Cuma gecesine Regaib gecesi (Regaib kandili) denir. Regaib kelimesi Arapça bir kelimedir.

Diğer zamanlarda okunan her Kur'an harfi için on sevap verilirse, Recep ayında yüzleri geçmekte, Regaib kandilinde ise daha da artmaktadır. Kaza ve nafile namazların sevabı ise diğer gecelere oranla kat kat fazladır. Regaib kandilinde yapılacak ibadetlerden birisi de duadır. Peygamberimiz (sas), bir hadislerinde bu gecede yapılacak duaların Allah katından geri çevrilmeyeceğini bildirmişlerdir.

Edeceğimiz duaların tümünü ALLAH kabul eder, inşallah

22 Mart Perşembe akşam namazı vakti 18:40
22 Mart Perşembe yatsı namazı vakti 20:01

19 Mart 2018 Pazartesi

19 Mart 2018 Pazartesi GÜNÜN HABERLERİ

19 Mart 2018
GÜNÜN HABERLERİ


-İskeçe Türk Birliği’nden “PAYLAŞIYORUZ” kampanyası

-----------------------------------------------------------------------------------------------

-3 AYLARIN BAŞLANGICI; Ramazan ne zaman?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-Encümenler Birliği Derneği yeni yönetimi belirlendi

--------------------------------------------------------------------------------------------------

-Hawking ölmeden günler önce bunları yazdı: “Dünya karanlığa gömülecek”

---------------------------------------------------------------------------------------------------

-Kablosuz şarj ne kadar mantıklı?

----------------------------------------------------------------------------------------------------

-Beyaz ve esmer şeker hakkında bilmeniz gereken 5 gerçek!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

-İskeçe’de ırkçılık ve faşizm karşıtı eylem

------------------------------------------------------------------------------------------------------

-Çocuk paraları ne zaman ödenecek? Paskalya öncesi iyi haber bekleniyor

---------------------------------------------------------------------------------------------------

-Hafta sonu Batı Trakya’ya yağan çamurlu yağmur masum değil!

---------------------------------------------------------------------------------------

-İskeçeli genç judoculardan Yunanistan Şampiyonasında büyük başarı

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

-Okullar Paskalya tatili için ne zaman kapanıyor?

---------------------------------------------------------------------------------------------------

-Kırmızı bültenle aranan kadın İskeçe’de tutuklandı!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

-Ege’de trajedi! Agathonisi adası açıklarında mülteci teknesi battı! 14 ölü var

------------------------------------------------------------------------------------------

-21 Mart 2018 Çarşamba saat 11:00da İskeçe şehir meydanında çeşitli ağaç fidanları dağıtılacak

6 Ocak Yunanistan TAHTA ATIMI Fota/Φώτα "Theofania/Θεοφάνεια" bayramı

Yunanistan ve İskeçe'de Kutlanılan Φώτα/Θεοφάνεια (Epifani) Bayramı Φώτα (Fota) veya Θεοφάνεια (Theofania), her yıl 6 Ocak’t...