Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

26 Mart 2018 Pazartesi

Edirne'li HUDUT GAZETESİ yazısı

İskeçe'nin Old Town'ı; AHİRİYAN MAHALLESİ


Farklı etnik grupların, dinlerin ve dillerin iç içe geçmesi nedeniyle 'Bin bir rengin şehri' lakabıyla anılan İskeçe'de (Xanthi) ilk ziyaret edilecek noktaların başında gelen ve İskeçeliler tarafından Ahiriyan Mahallesi olarak anılan Old Town bölgesi Ahiriyan adını, bölgenin nüfusu güçlendirilmesi amacı ile Konya civarından getirilen Türklerden alıyor...


Haberin Yayın Tarihi: 23-03-2018 10:23

Orkun AKMAN yazdı...

Yunanistan'ın kuzeyinde, Batı Trakya'da bulunan, Yunanca 'Xanthi' olarak anılan (Ksanti diye telaffuz eden de var, Şantidiye eden de var) İskeçe, Türkçe ismini Eskice'den alıyor. Osmanlı'nın Balkanlar hakimiyeti süresince bölgede yer alan ve merkez konumunda bulunan Yenice'ye bağlı bir kasaba olan Eskice, Yenice'de çıkan büyük bir yangın sonucu merkez konumuna ulaşıyor ve şimdilerde Yenice, Eskice'ye bağlı bir köy olarak yerleşim birimi statüsünü sürdürüyor.


Yunanca ismini ise antik şehir 'Xantheia'dan alan İskeçe; farklı etnik grupların, dinlerin ve dillerin iç içe geçmesi nedeniyle 'Bin bir rengin şehri' lakabıyla anılıyor. Her yıl Şubat ayında düzenlenen Maske Karnavalı da Xanthi'nin bu lakabın hakkını verdiğinin bir göstergesi.


Gümülcine (Komotini) ve Dedeağaç (Alexandroupoli) ile komşu olan İskeçe komşuları ile birlikte Yunanistan'da Türk nüfusun en yoğun olduğu yerlerden. Uzun yüzyıllar Osmanlı hakimiyetinde kalmış olması ile tam bir Batı Trakya şehri görünümünde olan İskeçe, bu özelliği ile Türkler tarafından da çokça ilgi görüyor.


Bulgaristan'ın Plovdiv (Filibe) şehriyle birlikte Old Town özelliği bulunan Türkiye'ye en yakın iki Avrupa şehrinden biri olan İskeçe'de şehir, eski yerleşim ve yeni yerleşim olarak ikiye ayrılıyor. Özellikle eski yerleşimde tarihi dokusunu hala koruyan İskeçe'de Eylül ayında kentin tarihi kesimini tanıtmayı amaçlayan Eski Kasaba Festivali de gerçekleştiriliyor. Meydandaki Osmanlı döneminden kalma saat kulesi, Türk nüfusun yoğun olduğu tarihi Ahiriyan Mahallesi, Cumartesi günleri kurulan pazar ve çok sayıda tarihi kilise ve manastır kent ya da çevresinde görülebilecek noktalar arasında. İskeçe'nin Avrupa Birliği tarafından Yunanistan'ın en iyi korunmuş tarihi kenti seçildiğini hatırlatmakta fayda var.







Şehirdeki çok sayıda restoran ve tavernada yerel tatların keyfini çıkartmak kaçınılmaz. Ayrıca şehir merkezinde tatlı, kuruyemiş ve peynir satan dükkanları da es geçmemek gerek. Karyoka adı verilen yerel çikolatadan ve Kavala kurabiyesi ya da bir başka deyişle bademli kurabiye satın almadan dönmek olmaz. Yörenin tüm ürünleri çok leziz ve kaliteli.


60 bin nüfuslu İskeçe Türkiye sınırına sadece 130 kilometre uzaklıkta. Schengen vizesi olanlar için, özellikle İstanbul'dan ve Türkiye Trakya'sından gelecek Türk ziyaretçilerin bölgeye ulaşması çok kolay ve hızlı.
 Palyapoli (eski yerleşim anlamına geliyor) denen ilk yerleşim yeri inanılmaz güzel ve gördüğüm her eve hayranlıkla baktım. Sırtını yemyeşil dağlara vermiş. Hepsi özenli yapılmış, bakımlı, geniş balkonlu evler ve neredeyse her balkondan sarkan çiçekler. Huzur dolu ve çok güzel. Tipik Yunan sıcaklığında insanlar…


Rengarenk iki katlı evlerin sıralandığı sokakları ve tarihi yapılarıyla bilinen Old Town bölgesi bu şehirde ayaklarınızın sizi götüreceği ilk yerlerden biri. Tarihi atmosferi ve Osmanlı döneminden izler taşıyan mimarisiyle öne çıkan bu bölge, günümüzde şehrin en etkileyici turistik adresleri arasında yer alıyor.


İskeçe'nin Old Twonn bölgesi, bölge halkı tarafından Ahiriyan Mahallesi olarak anılıyor. Ahiriyan adı, ana dilleri Bulgarca ve Yunanca karışımı olan ve diğer bir adı Ahiriyan olan Pomaklardan geliyor. Arnavut kaldırımlı sokakları ve cumbalı evleri ile kendini size hayran bırakacak olan bu bölgede yoğun bir Türk nüfusu yaşıyor. Ahiriyan Mahallesi Camii ve Akathistos Hymn Kilisesi, Old Town'ın görülesi önemi yapılardan.


Ahiriyan Mahallesi'nden yukarı doğru yol alırsanız İskeçe'yi panoramik olarak görebileceğiniz bir noktaya varıyorsunuz. Burada İskeçe'nin en güzel restoranlarını bulmanız mümkün.


Cumartesi günleri çarşısında Türkiye'deki herhangi bir şehirdeymişsiniz hissini yaratan pazarı kurulan, sokakları Türkiye'den gidenler için oldukça tanıdık gelen bir şehir İskeçe. Üstelik Edirne'ye İstanbul'dan daha yakın…


MERAKLISINA NOT: İskeçe Edirne'ye yaklaşık 250 kilometre. Yani İstanbul kadar. Yunan gümrüğünü geçince 2,5 saatte oradasınız.




Hiç yorum yok:

İ.T.B. Gençlik kolu fotoğraf yarışması

İskeçe Türk Birliği , Gençlik Kolu  12-18 yaş arası gençler için Fotoğraf yarışması düzenliyor. Yarışmanın konusu "GENÇLERİ...