Mayıs ilkbaharın bütün ihtişamıyla kendini hissettirdiği bir aydır.
Tabiat, bunaltıcı yaz sıcaklarının tozlu rengini almadan önce yeşilin her tonuna bürünür. Kış sonlarından beri açan soğanlı çiçekler ve bahar çalıları yerlerini güllere devrederler. Mayıs aynı zamanda “gül ayı” demektir. Mor salkım,leylak ve erguvanların çiçeğe donandığı bu ayda güller de en coşkun devrelerini yaşamaya başlar. Bahçe açelyaları da mayısta muhteşem açan çiçeklerdendir. Bu güzelliklerin yanında bahçelerde daha yapacak çok iş vardır. Mayıs ayı bahçelerimizi kışa kadar sürecek bir dönemi yapılandırdığımız bir zaman olmalıdır. Çiçek ve sebze bahçeleri son şeklini almalı, çimlere gerekli bakım yapılmalıdır.Ayrıca artık bahçenin düzenli bir şekilde sulanması gerekir. Ot mücadelesi ihmal edilmemelidir.
SEBZE BAHÇESİ
Sebze bahçesinde domates patlıcan ve biber gibi yazlık fidelerin ekimi tamamlanır. Saksıda yetiştirilen salatalık, kabak, kavun ve karpuz fideleri asıl yerlerine dikilir. Bunlar bahçeye tohum olarak ekilecekse tam zamanıdır.
Fasulye, bamya, mısır tohumları da artık ekilebilir. Mısır tohumları 15 gün ara ile birkaç postada ekilmelidir. Böylece mevsim sonuna kadar daima taze mısır yeme imkanı olur. Fasulyeler ve sakız kabağı da körpe sebze için iki veya üç kerede ekilebilir. Aslında her sebzenin değişik zamanda olgunlaşan türleri vardır. Böyle tohumlar bulunabilirse çok iyi olur.Fideler tuttuktan bir süre sonra sebze bahçesinde çapa işleri başlar.
Sulama işleri de artar. Yenecek otlar bolca sulanmalıdır. Yeni fideler ise fazla su istemez. Meyveye duruncaya kadar ihtiyatlı sulanmalıdır. Aksi takdirde çoğu yeşile kaçar veya çiçek döker.
Kabak, salatalık, fasulye ve domateslere mantar ilacı( fungicide) yapılır. Tırtıl ve salyangozlar varsa toplanıp yok edilir. Sağlık açısından çok gerekmedikçe böcek ilacı kullanılmamalıdır. Yaprak bitleri için ev yapımı ilaçlar kullanılabilir.
Bahçede bakla ve bezelye gibi sonbahardan ekilmiş sebzelerin tam hasat zamanıdır. Sebzeler kartlaşmadan toplanır ve hemen arkasından bitkilere su verilir.
Sebze bahçelerine yer yer çiçek ekilmesi göz okşayıcı olduğu kadar çok ta faydalıdır. Özellikle kadife çiçeği döllenmeyi sağlayan böcek ve arıları davet ederek üründe artış sağlar. Bazı zararlı böcekleri ise kokusuyla uzaklaştırır.
MEYVE BAHÇESİ
Meyve bahçesinde yeni fidanlar, çilek ve ahududular düzenli sulanır. Olgunlaşan çilekler sabah erkenden toplanır. Çileklerin dibine çam iğneleri veya saman serilerek meyvelerin toprağa değmesi önlenebilir. Meyve fidanları ve ahududulara malç yapmak çok iyi olur. Elma, armut gibi meyveler düzenli olarak üç haftada bir ilaçlanır. Mantar ve böcek ilacı karıştırılarak aynı anda verilebilir. Hangi ilaçların birbirine karıştırılacağı konusunda ilaç satan yerden tavsiye almak uygun olur.
ÇİÇEK BAHÇESİ
Çiçek bahçesinde bir ara dönem yaşanır. Soğanlı çiçekler solar, yıllık olanlar ise henüz açmaya başlamıştır. Baharda açan perenyaller (Ömürlü çiçekler) ile bu boşluk giderilebilir.Kadife, ateş çiçeği, zinnia ve petunya gibi yaz çiçeklerinin dikimi tamamlanır. Çiçekleri geçmiş soğanların yaprakları soluncaya kadar muntazam sulanır. Bunlara hiç olmazsa bir kez gübre şerbeti verilirse soğanlar kuvvetlenecek ve ertesi yıl daha güzel açacaklardır.Çiçeği geçen çalılar derhal budanır. Güller bu ayda hiç değilse bir kez mantar ilacı ile ilaçlanır. Yaprak bitlerinin tam atağa kalkma zamanıdır. Görüldüğü anda ilaç yapılır. Solmuş güller de hemen temizlenmelidir.
SAKSI BİTKİLERİ
Saksı bitkileri muntazam sulanmalı ve 2 haftada bir suda eritilen uygun bir gübre ile beslenmelidir. Böcek ve karıncalara karşı dikkatli olunmalıdır.Sardunya ve küpe çiçekleri çeliklerinden çoğaltılabilir. Saksıda yetiştirilecek bodur yıldız, begonya vs. gibi soğanlar bu ayda dikilebilir.
SALON BİTKİLERİ
Salon bitkileri artık iyiden iyiye aktif bir döneme girmiştir. Yeterince su verilmeli ve düzenli beslenmelidir. Yapraklara sık sık su püskürtülerek gerekli nem sağlanmalıdır.Gölge seven çiçekler pencere önünden uzaklaştırılır. Palmiye, hurma, yucca , nolina, gibi bitkiler uygun bir yer varsa ay sonunda dışarı alınabilir. Saksılar hafif gölge bir yere yerleştirilir.
Kaynak:humeyraözdamar.net