Kuran’da ‘Meryem oğlu’ ve ‘Mesih’ adıyla anılan Hz. İsa’dan 25 yerde söz edilmektedir.
Özellikle Meryem ve Ali İmran surelerinde onun doğumu ve peygamberliği geniş bir şekilde anlatılmıştır.
Soyu itibarıyla Yahudi olan Hz. İsa, İsrail oğullarına gönderilmiş bir peygamberdir. Bakire Meryem’den Allah’ın kudretiyle babasız doğduğunu hazmedemeyen o günkü Yahudi toplumu, gerek onun şahsına ve gerekse anasına iftira atmaktan geri durmamışlardır. Hatta Hz. İsa’ya suikast hazırlamışlardır. Kuran bütün bu ithamlara karşı her ikisini de savunur ve Hz. Meryem’in dürüst ve namus timsali bir kadın olduğunu söyler.
Kuran, Hz. İsa’nın insanüstü bir varlık olmadığı üzerinde durur. Onun her insan gibi yemek yediğini anlatarak beşerin bütün zaaflarını taşıdığını açıkça gösterir.
Kuran, Hz. İsa’nın idam edilerek ölmediğini kesinlikle ifade etmektedir. ‘Onlar İsa’yı öldürmediler, asmadılar fakat onlara öyle göründü. Bunun üzerinde ihtilaf edenler ona dair şüphe içindedirler.’ O halde İsa’nın haç üzerinde ölmediği muhakkaktır. Fakat bu onun tabii bir surette ölmemiş olduğunu ifade etmez. Çünkü Kuran, Hz. İsa’nın vefat ettiğini açıklamaktadır. Hz. İsa’ya benzeyen birinin asılması sırasında onun gökyüzüne uçtuğunu iddia etmek te doğru olamaz.
Hıristiyanlar, İsa’nın tekrar döneceğine inanırlar. Kuran’da buna dair bir şey yoktur. Kuran’da Hz. İsa’nın ‘ref’inden, yani yükseltilmesinden bahsedilir: ’Belki Allah onu kendisine yükselti.’ Fakat bu onun vefatından sonra vuku bulmuş mevki ve itibar yüksekliğidir. Yoksa bedenin gökyüzüne yükselmesi değildir.
Doğrusunu Allah bilir...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder