Seçmenler kayıtlı oldukları listeden oy kullandıkları binayı bulur, sandık başına gelir ve kendilerini, kimliklerini tanıyan ve seçmen kütüğündeki kayıtlarını doğrulayan seçim komisyonuna sunar.
Seçmenler, geliş sırasına göre ve her bir seçim komitesi tarafından özel olarak belirlendiği şekilde, tek tek veya küçük, birkaç grup halinde sandık merkezine girerler.
Oy kullanma hakkının kullanılması için seçmenlerin kimlik tespiti, polis kimlik kartı veya yetkili makamdan alınan ilgili geçici sertifika veya pasaport veya sürücü belgesi yanında getirmelidir. Herhangi bir "kesilmiş" kimlik kartının da kabul edilebilir olduğu belirtilmektedir.
Seçim komisyonu, her seçmene, adli makamın temsilcisi tarafından ve komisyonun mührü ile mühürlenmiş özel olarak işaretlenmiş bir zarfın yanı sıra tüm partiler ve adaylardan oluşan tam bir kağıt oy pusulası dizisi verir.
Bedensel zayıflıkları nedeniyle yukarıdakileri yapamayan seçmenler, bu amaçla kendilerine yardımcı olmakla yükümlü yargı mercii temsilcisine veya seçim kurulu üyesine başvurma hakkına sahiptir.
Seçmenin sandıkta oy kullanması şu koşullar altında yasaktır:
a) oy pusulası zarfın içinde yoksa veya zarf kapatılmamışsa ve
b) Seçmen önce ayrı alana (paravan içine) çekilmediyse.
Oy veren seçmene, talebi üzerine, seçim kurulu başkanı tarafından imzalanmış ve onun mührü ile mühürlenmiş ilgili bir sertifika verilebilir.
Kaç artı işareti kullanabiliriz?
Oy pusulasında sıralanmış isimlerden, birinin önünde artı işareti kullanabiliriz.
Listede en çok beş isim yer alabilir.
İskeçe bölgesi üç mebus seçme imkanına sahiptir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder