Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

19 Aralık 2024 Perşembe

Yılbaşında Nar kırmanın sebebi bakın neymiş


Yılbaşı klasiklerinden biri de nar kırma geleneğidir. 31 Aralık'ta en çok araştırılan konuların başında nar kırma etkinliği var. Bazı yerlerde bolluk ve bereket anlamına geldiği söylenen bu uygulama, yalnızca böyle inanışlar için yapılmıyormuş. Bakın nar kırma geleneği neden var.

Yılbaşında nar kırma geleneği, özellikle Türk kültüründe ve bazı Akdeniz ülkelerinde yaygın olan eski bir gelenektir. Geçmişten günümüze kadar gelen bu gelenek Anadolu'da hâlâ yerini koruyor. Peki ne zaman nar kırılır?

Nar kırma geleneğinin kökenleri oldukça eskilere, hatta antik dönemlere kadar uzanır. Özellikle eski Yunan mitolojisinde ve Anadolu’nun kadim medeniyetlerinde nar, kutsal kabul edilirdi. Yunan mitolojisine göre de nar, bereket tanrıçası Demeter’e adanmış bir meyvedir. Ayrıca bereketle birlikte yeniden doğuşu ve hayatı temsil eder.

Türk kültüründe ise bu gelenek daha çok Selçuklu ve Osmanlı döneminde de önem kazandı. Düğünlerde, bayramlarda ve özel günlerde mutlaka sofralarda bulunur, bereket getirmesi için yenir veya kırılırdı. Bu inanış zamanla yılbaşına taşınmış ve yeni bir yıla girerken yapılması gereken bir ritüel haline gelmiştir.

Özellikle Anadolu’nun birçok köyünde yaşatılan nar geleneği, yeni yılın ilk günü veya yılbaşı gecesi uygulanır. Yılbaşı gecesi narı alırsınız ve genellikle evin giriş kapısının önünde, bazen de evin içinde bir köşede kırarsınız. Eğer nar kırıldığında taneleri çok fazla etrafa saçılırsa, o evde bereketin, rızkın ve huzurun artacağına inanılır.

Taneler ne kadar çok yayılırsa, o kadar çok bolluk gelecektir. Eğer nar parçalanmaz veya taneler az saçılırsa, “bereket eksik kalmasın” diye dua edilir ve bir dahaki sene aynısı özenle yapılır.

Nar sadece tane sayısıyla değil, rengi ile de dikkat çeker. Nar taneleri aynı zamanda aileyi ve birlik beraberliği de anlatır. Nasıl ki nar taneleri birbirine sıkıca sarılmışsa, insanlar da birbirine kenetlenmeli ve dayanışma içinde olmalıdır.

Yılbaşında nar kırma geleneği, Anadolu’nun yanı sıra Akdeniz ve Balkan ülkelerinde de görülür. Özellikle Yunanistan’da yılbaşında nar, evin kapısında kırılır ve aynı şekilde bereket istenir. Bazı insanlar, artık kırmak yerine yeni yıl sofralarına nar koymayı ya da süs eşyası olarak kullanmayı tercih eder.

Aslında nar, hayata yeniden bir başlangıç yapmanın ve umutları tazeleyerek yeni yılı güzel dileklerle karşılamanın bir yolu olarak görülüyor. Halk arasında devam eden bu gelenek, pozitif düşüncelerle dolmak için tercih ediliyor.

Haberin aslı için alttaki linke tıklayın 

Hiç yorum yok:

İ.T.B. Gençlik kolu fotoğraf yarışması

İskeçe Türk Birliği , Gençlik Kolu  12-18 yaş arası gençler için Fotoğraf yarışması düzenliyor. Yarışmanın konusu "GENÇLERİ...