karlı havalar da yolda.
Yağmurlu havada araba kullanımı normal zamanda kullanmaktan daha zordur.
Artan yağış miktarı yola dikkatin verilmesini zorlaştırırken, aracın dengede kalmasını da zorlaştırır.
Alınacak birtakım önlemlerle işinizi kolaylaştırabilirsiniz.
1- Hızınızı düşürün
Yağışlı havalarda hızlı araba kullanıyor olmanız durmanızı daha da geciktirecektir. Zeminin ıslak ve kaygan olmasından dolayı yol tutuşunuz da zayıflayacağından yağmurlu havalarda düşük hızla ilerlemeniz hem sizin için hem de trafikteki diğer araçlar için oluşabilecek tehlikelerin önüne geçecektir.
2- Görüş kalitenizi yükseltin
Bu konuda altın kural havalandırmayı doğru kullanmak. Yeni nesil araçların neredeyse hepsinde ön camlar için buğu fonksiyonu sunuluyor. Bu özellik sayesinde birkaç saniyede camlarınızdaki buğuyu yok edebilirsiniz.
3- Takip mesafesini artırın
Zeminin ıslak olması durma mesafenizi artıracağından, takip mesafeniz yağışsız hava koşullarına göre daha fazla olmalı. Herhangi bir kazanın oluşmasına mahal vermemek için alınacak başlıca önemlerden biri takip mesafesini artırmak.
4- Kayganlaşan yola dikkat
Zemin üzerindeki toz ve çamur gibi birikintiler yağmurun başlamasıyla birlikte kaygan bir duruma gelerek lastiklerin yola tutunmasını azaltır. Yol kuruysa ve yağmur birden bastırdıysa araç hızınızı düşürmeniz tehlikeli durumların yaşanmasının önüne geçecektir.
5-Fren balataları ıslanırsa kuruması için fren pedalına dokunun
Yağmurlu havalarda fren balatalarının ıslanması kaçınılmaz. Ancak fren pedalına birkaç kez hafifçe dokunmanız yağmurlu havada karşılaşabileceğiniz ani bir durumda aracınızın daha güvenli bir şekilde durmasını sağlayacaktır.
6- Doğru jant ve lastiği seçin
Aracınızda mümkünse üretici firmanın önerdiği dışında jant ve lastik kullanmayın. Yanlış lastik kullanmanız yol tutuş kabiliyetinizi etkilediği gibi fren performansınızı da azaltacaktır.
7- Yağışlı havalarda sollama yaparken daha dikkatli olun!
Yağış esnasında görüş mesafesinin düşmesinden dolayı önünüzdeki ve araçların sizi fark etmesi zorlaşacaktır. Bu sebeple sollama yaparken ya da şerit değiştirirken sinyal verdiğinizden emin olun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder